Moneyfit, gezond met geld omgaan voor jongeren

Door Jennie Harmelink

We leven in een beeldsamenleving. Er zijn veel beelden die ons prikkelen en verleiden tot kopen, reisjes en uitgaan.

In de zomermaanden wemelt het van SALES reclame in de binnenstad van Amersfoort en ook ik moet me wel eens beheersen om me niet te laten verleiden door kleine prijsjes terwijl ik niets nodig heb.

Sales uitverkoop is een overkill van beelden bedoeld om mensen aan te zetten tot kopen.

Ook voor jongeren is deze verleidende reclame lastig te vermijden. Nu hebben veel jongeren een bijbaantje en dan hoeft een keertje shoppen niet meteen een probleem te zijn. Maar voor jongeren die minder te besteden hebben kan een te actief koopgedrag een lastig financieel verhaal worden. Vooral als je het niet stopt terwijl je platzak bent en dingen koopt met een lening.

Vaak overzien jongeren niet hoe je een lening terugbetaald. Daardoor stellen het uit en wordt de schuld groter.

Er is best een grote groep jongeren die regelmatig niet lekker in zijn vel zit. Soms ontstaan door problemen thuis, onzekerheid, leerproblemen of ruzie in de vriendenkring. Als je niet lekker in je vel zit, kan shoppen en geld uitgeven een soort van troost worden. Nu het schoolseizoen weer is begonnen, collegegeld weer betaald moet worden en de boeken op de lijst moeten worden aangeschaft, terwijl er misschien ook een kamer moet worden ingericht, kan de financiële stress onder jongeren (en ouders) behoorlijk toenemen.

Voor jongeren (en ouders) die een steuntje kunnen gebruiken om overzicht te krijgen en te behouden in het financiële leven is er tegenwoordig www.Moneyfit.nl voor en door jongeren. In Amersfoort zijn SchuldHulpMaatje en Stadsring51 samen partner van Moneyfit voor jongeren.

Het is een overzichtelijke website vol tips en adviezen over alle thema’s waar jongeren tussen de 16 en 26 jaar dagelijks mee te maken krijgen. Van overzicht houden op je uitgaven tot het regelen van het vinden van een kamer. Teksten zijn kort en makkelijk leesbaar, veel beeldmateriaal en met alles op één pagina, zo hou je je zelf money fit!

Jennie Harmelink, diaconaal opbouwmedewerker

Start met typen en druk op Enter om te zoeken