Kerstlichtjestocht 2022

Zaterdagavond 17 december liepen we het Onze Lieve Vrouweplein op, waar we achteraan sloten in een rij….er stond gewoon een rij van mensen die al bibberend en kletsend wachten tot ze naar binnen mochten in de toren. De mensen voor ons hadden geen idee waarvoor ze in de rij stonden. Ze waren gewoon nieuwsgierig geweest, maar wij wisten het wel. We kwamen voor de Kerstlichtjestocht.

Van Jezus tot Engelen

Het was best frisjes, koud gewoon en toen we uiteindelijk binnen keken zagen we een liefelijk tafereel, een baby die alle aandacht een beetje spannend vond en een voerbak waar hij niet in wilde liggen. Gelukkig waren zijn ouders, Jozef en Maria, er ook bij om hem te knuffelen.

Vanuit de toren zetten we onze barre tocht voort. We beginnen nog met lichtjes te tellen, maar al snel raken we de tel kwijt. Zeker omdat het bijzondere koor Cora Zola Holanda* te horen is met bijzonder gezang. Met een swing in onze stap lopen we verder langs een verloren schaap, wijzen en de herberg. Daar mochten niet eens even stilstaan en we werden gemaand om door te lopen, hij zat toch vol. Er was geen plek meer. We zagen danseressen verkleed als engelen, hoorden de aankondiging van de komst van een redder en vonden Herodes indrukwekkend duister. De Engelen die breekbaar zongen in een steegje gaven een extra dimensie.

Volkstelling

De lichtjes slingerden door de binnenstad, maar we konden ook de massa volgen, zoveel volk was er op de been. Het leek wel een Bijbelse volkstelling, hoe passend. De (echte) schapen hadden niet zoveel zin in zoveel mensen en schuilden onder een boom, of zochten ze soms ook het verloren schaap?

Gedragen door de muziek, warm van binnen door het verhaal en met koude voeten kwamen we weer thuis. Een prachtige kerstlichtjestocht rijker! En met grote dank aan de organisatie, de vrijwilligers en alle muzikanten!


*Cora Zola Holanda is een bijzonder koor dat ontstaan is in het AZC van Amersfoort waar Afrikaanse christenen elkaar vonden en terwijl ze wachtten op hun procedure zongen ze de sterren van de hemel.


Nog meer foto’s en filmpjes zijn te vinden op de Facebookpagina van de Kerstlichtjestocht en de website van de kerstlichtjestocht.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken

diaconale najaarscollecte 2022Toekomstvisie PGA