De Protestantse Gemeente Amersfoort is een veelkleurig mozaïek. Vroeger spraken we van hervormden en gereformeerden in allerlei tinten en richtingen. Na de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in 2004 is ook in onze stad gewerkt aan een hecht samenwerkingsverband.

Er zijn tien wijkgemeenten, waarvan er één van bijzondere aard is. Daarnaast maken ook evangelisch-luthersen deel uit van de Protestantse Gemeente Amersfoort met de pioniersplek ‘De Amersfoortse Zwaan’. Elke gemeente legt eigen accenten, vanuit een herkenbare identiteit. Gelovigen met een heel verschillende achtergrond en geloofsbeleving vinden er een plek. Want we hebben elkaar nodig om kerk te zijn. Een snelle introductie vind je in de folder Welkom in de kerk.

Meer dan 1000 jaar

De Protestantse Gemeente Amersfoort staat in de lijn van de eeuwenoude kerk van Jezus Christus. De geschiedenis van de kerk in Amersfoort begint meer dan 1000 jaar geleden. Deze geschiedenis is ook van dichtbij te beleven in het Fietskerkpad Amersfoort, een unieke fietstocht langs vele kerken en kapellen in Amersfoort, van de oude Aegtenkapel tot moderne onderkomens in publieke gebouwen. In het voorbijgaan kom je van alles te weten over de geschiedenis van de Amersfoortse kerken.

Vorming van de Protestantse Gemeente Amersfoort

In 2004 is de Protestantse Kerk in Nederland ontstaan door een fusie van de Nederlands Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken en de Evangelisch-Lutherse Kerk. Voor de fusie werkten de kerken in plaatselijke (wijk)gemeenten al samen in verschillende vormen.

Ook in Amersfoort bestond al lange tijd samenwerking tussen enkele hervormde en gereformeerde wijkgemeenten. Er waren zelfs al wijkgemeenten die volledig waren samengegaan. Na een lange weg werd op 2 september 2009 het fusiebesluit genomen. Per 1 januari 2010 was de Protestantse Gemeente Amersfoort een feit. Meer informatie vind je in de fusiefolder.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken