Doe eens gek, bezoek een kerk

Kerstlichtjestocht nee, viering ja.

Een kleine driehonderd vrijwilligers, spelers, zangers en muzikanten stonden in de startblokken om op zaterdag 18 december het kerstverhaal tot leven te brengen in de Amersfoortse binnenstad. Maar net als vorig jaar gaat de kerstlichtjestocht vanwege de coronamaatregelen niet door. Volgens stadsdominee Diederiek van Loo missen we daardoor meer dan zomaar een leuk kerstevenement.

Sinds 2018 brengt de kerstlichtjestocht in de binnenstad het verhaal van de geboorte van Jezus op straat. Met een vleugje romantiek en hier en daar een knipoog, maar zeker ook met de bedoeling om verbinding en bezinning teweeg te brengen. Volgens de stadsdominee krijgt het kerstverhaal in dit coronajaar extra urgentie: ,,Iedereen staat zo scherp tegenover elkaar, de mildheid ontbreekt. De kwetsbaarheid van het kindje in de kribbe gaat op een of andere manier samen met de kwetsbaarheid van mensen op de IC. Dat is dus God-met-ons, in goede en in kwade dagen.”

Verbinding kenmerkt ook de organisatie van de lichtjestocht, waarin vrijwilligers uit de kerken en uit de stad samenwerken. Kerst mag dan bij de core business van de kerken horen, het is ook een feest van en voor iedereen. Bovendien zijn vrede, licht en liefde geen thema’s die voorbehouden zijn aan de kerken, volgens de stadsdominee. ,,De thema’s die er echt toe doen zijn groter dan welke kerk dan ook. Het gaat over levensvragen en die overstijgen de kerk.”

Wie deze kerst het kerstverhaal wil horen kan natuurlijk terecht in één van de vele kerken die Amersfoort rijk is. Van Loo zou iedereen die geen (reguliere) kerkganger is willen aanmoedigen om met kerst een kerk op te zoeken: ,,Vooral als je je alleen voelt: doe eens gek en ga naar de kerk. Je bent overal welkom en wat je niet gelooft laat je gewoon liggen.” Maar de laagdrempeligheid van de kerstlichtjestocht zal dit jaar wel gemist worden. Het is een mooie manier om een verhaal te leren kennen dat op z’n minst bij ieders culturele bagage hoort.

Een verhaal dat bovendien compassie wekt als je het beleeft. Franciscus van Assisi begreep dat toen hij in 1223 voor het eerst een kerst-mis met een levende kerststal hield. Van Loo: ,,Dat geeft je gevoel bij het verhaal. En zo werkt de kerstlichtjestocht ook, je krijgt gevoel bij het verhaal van mensen die onderweg zijn en waar geen plaats voor is.” 

Daarom is het belangrijk om juist dit verhaal in de stad te vertellen. ,,We zijn niet van de historische vereniging. Het kerstverhaal wekt compassie met iedereen die speelbal is van de machten, zoals Jozef, Maria en het kind, en nu de vluchtelingen bij de Poolse grens.”

Gelukkig is er nog wel de levende kerststal in de Amersfoortse Zwaan en een kerstwensenboom, op 18 en 19 december, tussen 15.30-16.30u. Meer informatie: kerstlichtjestocht.nl

door Anna Walsma, gepubliceerd op 15 december 2021 in de Stad Amersfoort.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken