Verantwoorde bloemen in de kerk | Informatie en inspiratie
Verantwoorde, gifvrije, bloemen, leven, het thema spreekt veel mensen aan. Daarom werd er op 10 april jongstleden een thema-avond georganiseerd in de Adventkerk, geleid door de werkgroep Gifvrije bloemen.
Op deze pagina vindt u een verslag van deze bijeenkomst, een bestand met praktische tips en een flyer met verkooppunten. Ook kunt u de toespraak van ds. Lydia Kansen terugluisteren, die tijdens deze bijeenkomst sprak over vroom, radicaal en daarmee rechtvaardig handelen.

Download hier de verkooppuntenflyer en bekijk hier het overzicht met tips.
Verslag
Op 10 april ’25 komen de mensen al vroeg de zaal van de Adventkerk binnen, en het blijft doorgaan, we moeten tafels en stoelen bijzetten. Uiteindelijk tellen we meer dan 40 mensen, afkomstig van bijna 20 kerken uit Amersfoort en omgeving.
Marieke Coster, lid van de werkgroep, opent met het aansteken van een kaars en een toelichting op de symbolische bloemschikking. Een drieluik, van de schepping, de rommel die wij er vaak van maken, en de tuin die we kunnen creëren.
De dagvoorzitter, Johan van Dalen, voorzitter van het netwerk033GroeneKerken, heet ieder welkom. Hij vraagt mensen hun hand op te steken om aan te geven hoever men is met dit thema, van laag, afwachtend, midden, al even mee bezig, tot hoog, al erg actief en betrokken. De meeste handen gaan zo rond halverwege. Er zijn een aantal voorlopers, en een aantal starters, veel mensen zijn al even met dit thema bezig.
Boudewijn Hogeboom, voorzitter van de werkgroep, vertelt hoe het hem raakte toen hij las dat veel bloemen en planten uit tuincentra gifbommetjes zijn. Ook als ze verkocht worden als bij- of vlindervriendelijk. Ze doden de insecten. Alsof je aspirine koopt waar je hoofdpijn van krijgt. Hij verwijst naar Leviticus 19:14 “Spreek geen vloek uit over een dove en plaats geen obstakel voor de voeten van een blinde.”
Hij legt uit hoe de huidige wet- en regelgeving tekortschiet. Waarschuwingen van de gezondheidsraad en waterwinbedrijven worden nog niet opgevolgd. Ook de inspectie waarschuwt dat bedrijven zich niet aan de voorschriften houden.
Nederland omzeilt ook regels. We produceren zwaar giftige sto[en die in Europa niet gebruikt mogen worden. Deze exporteren we naar lagelonenlanden, daar gebruiken we ze wel in de sierteelt. Met groot gevaar voor de gezondheid van mensen die daar werken en voor het leefmilieu daar. Vervolgens importeren we deze bloemen en planten en hier staan deze met gif gekweekte planten en bloemen gewoon in de winkel.
Er is wel een keurmerk Duurzame Bloemisten. Maar dat zegt weinig over de inkoop van biologische bloemen. Dat gaat bijvoorbeeld over de afvalscheiding. Zij werken transparant en verantwoord binnen de huidige, tekortschietende wet- en regelgeving. Er is dus een lange weg te gaan.
Vervolgens houdt Ds. Lydia Kansen een gloedvol verhaal vanuit het geloof. Zij omschrijft zichzelf als vroom en radicaal. Voor haar is het vanzelfsprekend dat je geloof gevolgen heeft voor hoe je in het dagelijks leven handelt. Rechtvaardigheid staat daarbij voorop. In de Bijbel staat niets over gifvrije bloemen, maar wel veel over verantwoord omgaan met de schepping.
We zien Dianne Schuring, een biologische bloemenkweker in Amersfoort, via een opname van de EO, op haar landje en horen waarom zij de overstap naar biologisch kweken heeft gemaakt. Hoe ze daarmee de kwaliteit van de bodem verbetert.
Drie mensen vertellen hoe zij er in hun kerk mee omgaan. Joanneke Maris van de Johanneskerk vertelt hoe zij er al enige tijd mee bezig zijn. Op de site van de kerk staan tips voor de bloemengroep. Corrie de Jong van de Fonteinkerk geeft bijvoorbeeld als tip dat je niet zoveel biologische bloemen hoeft te kopen als je deze combineert met groen en bloemen uit de eigen tuin. Men denkt ook na over een boeket van zijden bloemen. Die kan lang meegaan. En dat je bijvoorbeeld in de winter, als er geen bloemen zijn, ook andere dingen kunt geven als attentie, bijvoorbeeld een kaars gemaakt van opgehaalde kaarsresten. Inge-Mirjam Bosveld, van de Baptisten Amersfoort, vertelt dat zij het thema belangrijk vinden en er net mee gestart zijn. Alle drie zeggen ze dat je ook te maken kunt krijgen met weerstanden en dat je de tijd moet nemen.
Vervolgens gaan we in groepen uit elkaar om onder andere ervaringen te delen en tips uit te wisselen. De voorzitter haalt aan het eind de oogst op. De aanwezigen herkennen de problemen en vinden vanuit hun geloof dat ze hier bewuste keuzes moeten maken. Van hun kerk verwachten ze een voortrekkersrol.
En de tips: probeer gezamenlijke afspraken te maken met telers, dat zorgt voor massa, betrek heel de gemeente, ook vanaf de kansel. Begin, als je de ruimte hebt, een pluktuin bij de kerk. Verander de traditie, behalve bloemen kun je ook andere attenties geven, zoals biologische bollen, een boek of een mooie kaart. Maar vooral: neem de tijd en breng de boodschap positief.
Een veel gehoorde vraag is: waar kan ik biologische bloemen vinden? De werkgroep heeft daarom een flyer gemaakt waarop staat waar je -in Amersfoort- biologische bloemen kunt vinden. Alle tuincentra en bloemisten zijn benaderd met de vraag of zij op de flyer vermeld willen worden. Alleen bloemisten die dat wilden staan op vermeld. Bij de bloemisten moet je wel specifiek om biologische of gifvrije bloemen vragen omdat het maar een (beperkt) deel van hun aanbod is.
We sluiten de avond af met een vraag. Straks komt Moederdag eraan, de topdag voor bloemisten. Wat vinden we van een actie rond Moederdag? Een kaartje om af te geven bij de bloemisten met de vraag om een biologisch aanbod voor Moederdag?
Een aantal vingers gaat direct enthousiast omhoog. Het merendeel aarzelt; dit is te vroeg, te kort dag. Misschien volgend jaar.
Een mooi perspectief.
Boudewijn Hogeboom
Vragen of contact: info@gifvrijebloemen.nl