Amersfoortse Bergrede 2025 uitgesproken door Arnon Grunberg
Afgelopen maandag 17 maart sprak gerenommeerde schrijver en denker Arnon Grunberg bezoekers in de Bergkerk toe. ‘Mogen we nog een beetje leven’ heette zijn lezing, een actuele interpretatie over een van de meest invloedrijke teksten uit de geschiedenis: Jezus’ Bergrede.
Lezing
In de oorspronkelijke Bergrede roept Jezus zijn volgelingen op niet alleen hun naasten lief te hebben, maar ook hun vijanden. Alleen je naasten en geliefden vriendelijk bejegenen en liefhebben, dat doen de tollenaars en heidenen al, daarvoor heb je geen christendom nodig, stelt Grunberg.
Maar iedereen liefhebben stuitte ook op weerstand. Ontwikkelingen in Amerika en de opkomst van president Trump (en de Trump-revolutie) zijn uitdagingen die een spiegel voorhouden. Kunnen we aan onze opdracht uit de Bergrede voldoen?
In plaats van in Trump en de zijnen meteen de antichrist te zien, zou het interessant zijn na te gaan of de vervolmaking van de opdracht niet per definitie monsters baart. Hoeveel vervolmaking verdraagt de mens eigenlijk? Immers het theater van de moraal, iets waar Jezus al voor waarschuwde, doet vissen veranderen in slangen, water in bloed.
Arnon Grunberg herlas in zijn lezing de Bergrede kritisch en komt tot een eigenzinnige interpretatie, een interpretatie voor onze tussentijd, waarin het naoorlogse zomaar terloops kan overgaan in het vooroorlogse…
Meer weten en terugkijken
Benieuwd naar de lezing van Grunberg? Je kunt het hier terugluisteren. De Bergrede komt jaarlijks terug. Meer informatie is hier te vinden.
Over Grunberg
Arnon Grunberg (1971) is een van de meest veelzijdige en productieve schrijvers van Nederland. Zijn werk, dat romans, essays, columns en theaterstukken omvat, wordt gekenmerkt door een scherpe blik op de menselijke conditie en een onvermoeibare zoektocht naar waarheid. Grunbergs interesse in filosofie, religie en ethiek maakt hem bij uitstek geschikt om de Bergrede te duiden voor een modern publiek. Zijn Joodse achtergrond en zijn ervaring als schrijver in een gepolariseerde wereld geven zijn lezing een extra dimensie.