Stand Up 2018

Op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag gaan jongeren uit de Fonteinkerk met elkaar OPSTAAN: OPSTAAN voor de ander OPSTAAN voor misstanden in je omgeving OPSTAAN om iets van je te laten horen of te laten zien.

Op Goede Vrijdag komen de jongeren bij elkaar. Ze eten samen en dan volgt een programma van workshops, afgewisseld met het kijken naar The Passion, dit jaar in de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost. Tijdens de workshops gaan ze met elkaar in gesprek, worden creatief en kunnen zich laten gelden. Dat kan allerlei vormen krijgen; met liedjes, gedichten, in videoclips. Dit jaar zijn er drumsessies en dans en wordt onder begeleiding van kunstenaars een enorm graffity-doek gemaakt. Een verbeelding van lijden en leven; eigentijds en in de belevingswereld van jongeren.

Dit graffity-kunstwerk speelt vervolgens een rol in het bijzondere KIEM-PaasSpel o.l.v. Erik Renkema op Stille Zaterdag. Na de workshops wordt uitgebreid nagepraat en daarna worden de luchtbedden opgepompt. Iedereen slaapt in de kerk. In de vroege ochtend hebben we een gezamenlijk ontbijt met een bijzondere ontbijtgast. In 2016 was dat Sabrina van der Meer, die vertelde over haar overleden vader Johan van der Meer, hoe hij haar heeft geïnspireerd en dat hij het belangrijk vond dat jongeren hun stem lieten horen. Een gift na zijn overlijden heeft
STAND UP mogelijk gemaakt. In 2017 was er een Syrische vluchteling die nog maar twee jaar in Nederland woonde. Hij vertelde in behoorlijk goed Nederlands zijn aangrijpende verhaal en maakte grote indruk op de jongeren.

We zijn in 2016 met alleen jongeren van de Fonteinkerk begonnen. In 2017 kwamen daar jongeren uit Leusden bij. Zij zullen er dit jaar weer bij zijn. Maar alle jongeren uit onze kerken kunnen meedoen. Sluit je aan, kom OPSTAAN op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag 30 en 31 maart. Als je jeugdouderling bent en dit leest trommel dan jullie jongeren op om mee te doen. STAND UP!!! Iedereen van 12 tot 18 jaar kan zich opgeven.

Jade over StandUp 2017: ‘Het was heel gezellig. Ik heb nieuwe vrienden opgedaan, die ik nu nog app en berichtjes stuur. Ook heb ik dingen over Pasen geleerd die ik nog niet wist. Samen met mijn vriendin heb ik een engel gemaakt op het graffitydoek, dat was een heel mooie ervaring. Ook omdat je helemaal de vrijheid kreeg het op je eigen manier te doen. Het slapen was heel tof. Om 01.00 uur moesten we allemaal liggen, maar we mochten nog wel kletsen. Dan weer samen opstaan, samen ontbijten. Het verhaal van de ontbijtgast – een jongen van mijn eigen leeftijd – kwam echt bij me binnen; hoe zou ik me voelen als ik alle familie kwijt was en op pad moest? Dit is wat ik heb geleerd: Er is altijd iemand met wie ik op weg kan gaan.’

Op fonteinkerk-amersfoort.nl/toz-tieners-op-zondag/ zijn foto’s en videoclips te zien van STANDUP 2016 en 2017. Je kunt je opgeven bij Jelle Koolstra via jelle@clipjesfabriek.nl.

Dit artikel verscheen in Drieluik