Restauratie van het Bätz-orgel nadert voltooiing

Op dit moment is er stilte vereist in de Lutherse kerk: de orgelbouwer is bezig met intoneren. Dat is een soort grote stembeurt voor het orgel, een uiterst secure en tijdrovende klus. Alle pijpen zijn naar de werkplaats in Zaandam geweest, uitgedeukt, bijgewerkt, teruggezet, hun ‘lippen’ weer opnieuw verguld. En nu moeten ze allemaal weer met elkaar in harmonie gebracht worden. De pijpkisten staan nog hoog opgestapeld in de kerk, tot verbazing en daarna fascinatie van de concertgangers, expositiebezoekers en gasten voor de viering.

De hele restauratie is voorspoedig gelopen en ook over de financiering is goed nieuws te melden: nog steeds dragen mensen en fondsen een steentje bij. Aan de begroting van € 175.000 ontbreekt op dit moment nog €10.000. Een heel bedrag, maar dat gaat lukken, toch? Wie geeft het laatste zetje?

Op zaterdag 26 november is het dan zover: zeven verschillende organisten zullen met kwartierconcertjes het orgel in alle muzikale kleuren presenteren. U bent welkom van 11.30-15.30 uur bij “Variatie op een Reformatie”. We zijn natuurlijk ontzettend nieuwsgierig hoe het orgel zal klinken. Aardig is dat er die zaterdag een videoverbinding is, zodat u ook bij de organist op de vingers (en voeten) kunt kijken.

Om 16 uur is de viering van 1e Advent, waar het orgel voor zijn kerkelijke taak wordt ingewijd. Na afloop zal Harm Dane met ons het glas heffen op de 250e verjaardag èn de toekomst van dit prachtorgel.

Foto: de orgelbouwers van Flentrop in de Lutherse kerk