Prof. Matthijs Schouten houdt 10de Amersfoortse Bergrede

Tegengif in tijden van Trump? Kijk en verwonder, stel je oordeel uit!

We leven in een turbulente tijd: de decreten van Trump, harde of zachte Brexit, populisten die de verkiezingspols domineren, terreur van ISIS, gevluchte mensen die klem zitten, ‘alternative facts’ en fake nieuws. In talkshows, nieuwsrubrieken en op de voorpagina’s van de kranten buitelen de items over elkaar heen. Genoeg stof om verhitte discussie over te voeren. Of juist om eens pas op de plaats te maken… Filosoof en ecoloog Matthijs Schouten bepleit dat laatste.

Elk jaar vraagt de Amersfoortse Bergkerk aan een spraakmaker om een hedendaagse Bergrede uit te spreken, geïnspireerd door de roemruchte rede van Jezus uit de Bijbel. Schouten pleit voor het vinden van ruimte en verstilling, voor de moed terughoudend te zijn.

“Een groot deel van de mensheid denkt in een ogenblik een oordeel te kunnen vellen, en dat leidt tot problemen,” zo meent Matthijs Schouten. De hoogleraar filosofie en ecologie aan de universiteiten van Wageningen, Galloway en Cork is strateeg bij Staatsbosbeheer, verhalenverteller van Ierse volksmythes, godsdienstwetenschapper en boeddhist. Hij schrijft, denkt, deelt, onderwijst en publiceert al zijn hele werkzame leven over ecologie, natuur- en landschapsbescherming. Daarbij gaat hij verder dan actief verwijzen naar de concrete natuur van dieren, planten, water, lucht en aarde die we direct kunnen waarnemen. Hij vraagt nadrukkelijk ook aandacht voor onze eigen innerlijke natuurbeelden. Waar komen die vandaan? Wat zegen die over ons handelen. Hoe vormen oude verhalen, doorgegeven ideeën, godsbesef of juist gebrek daar aan, onze emotionele band met landschap en natuur?

Schouten pleit voor het vinden van innerlijke ruimte, het lef om terughoudend te zijn, een snel gevonden oordeel uit te stellen; om zo de wereld om je heen anders te gaan zien. Dat je zo gaat kijken dat de ander zich echt kan onthullen, om zo een houding te ontwikkelen die leidt tot diep respect voor al wat leeft. Schouten: “De natuur is nooit naar onze maatstaven gemaakt, het dwingt je anders naar dingen te kijken vooral naar jezelf. Dat leidt tot het bijstellen van verankerde beelden. We recreëren letterlijk in de natuur, we herscheppen er ons wereldbeeld.” Het klimaat en hoe wij ons verhouden tot elkaar en deze aarde vormen het hart van zijn verhaal. Hij zegt Jezus na: zalig degene die niet denken alles te weten. We moeten leren de wereld onbevangen te beschouwen. Hij pleit voor ootmoed, voor echt kijken.

Maar die introspectie is geen pleidooi voor passiviteit. In tijden van Trump, waarin de klimaatontkenners en feitenvrije rouwdouwers vrij spel lijken te krijgen, zegt Schouten: “Kijk, verwonder, maar ook: doe wat. Die tegel die jij uit jouw tuin haalt, maakt verschil. En ja, ik ben een zeer volhardend optimist, anders kun je de up-hill battle van natuurbescherming niet volhouden…”

Waar: Bergkerk, Abr. Kuijperlaan 2, 3818 JC Amersfoort
Wanneer: 7 maart 2017
Hoe laat: 20.00 uur, zaal open 19.15 uur
Toegang: € 10,- inclusief publicatie van de Bergrede van Matthijs Schouten
Tickets: https://www.ticketkantoor.nl/shop/AmersfoortseBergrede (en beperkt aan de deur)

Start met typen en druk op Enter om te zoeken