Orgelzomer Joriskerk helemaal anders

De Orgelzomer in de Sint-Joriskerk in Amersfoort wordt in bijna elk opzicht anders dan voorgaande jaren. Er zijn vijf concerten met Bert den Hertog, Gerben Mourik, Bas de Vroome, Gerben Budding en Sander van den Houten. Zij geven hun concert samen met Jorisorganist Rien Donkersloot.

De concerten vinden om de andere week plaats op woensdagavond. Het eerste concert is op 8 juli, de daaropvolgende zijn 22 juli, 5 en 19 augustus en 2 september. De concerten beginnen om half negen ’s avonds.

Het worden bijzondere concerten, omdat ze toegankelijk zijn voor beperkt publiek maar tegelijk ook via internet worden uitgezonden. Ook de aanvangstijd is nieuw: om 20:30 uur. De concertbezoekers in de kerk zijn verplicht om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Ook zijn ze verplicht zich van tevoren aan te melden via e-mail en ze betalen een toegangsprijs van tien euro.

De concertgevers bespelen tijdens de concerten het Naber-orgel en het Metzler/Edskes-koororgel van de Sint-Joriskerk. Ze kondigen het programma zelf aan en geven toelichtingen. Ze spelen literatuur en ze gaan improviseren.

De concerten:

8 juli: Rien Donkersloot en Gerben Budding

Gerben Budding (1987) is organist van de St. Janskerk in Gouda en stadsorganist van Gouda. Daarnaast is hij Vesperorganist van de Utrechtse Domkerk. Gerben is ook actief als koor- en orkestdirigent van zeven vocale en instrumentale ensembles.

22 juli: Rien Donkersloot en Bert den Hertog

Bert den Hertog (1978) is organist van de Oude Kerk in Scheveningen, internationaal concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraat in Den Haag. Ook is hij orgel- en pianodocent en verzorgt hij lezingen over muziek.

5 augustus: Rien Donkersloot en Bas de Vroome

Bas de Vroome (1962) is organist van de Oude Kerk en van de Nieuwe kerk in Delft. Als beiaardier is hij verbonden aan zes Nederlandse torens en hij verzorgt lesprogramma’s om schoolkinderen kennis te laten maken met de beiaard. Ook is hij hoofdvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium.

19 augustus: Rien Donkersloot en Gerben Mourik

Gerben Mourik (1981), organist van de Grote Kerk in Oudewater, is wereldberoemd vanwege zijn improvisaties, waarvan vele cd’s verschenen. Ook is hij pleitbezorger van orgels en orgelmuziek uit de twintigste eeuw, in binnen- en buitenland. Hij is artistiek adviseur en huisorganist van ‘De stad Klundert’, een voormalig kerkgebouw waarin twee grote orgels staan, van Marcussen en Vermeulen.

2 september: Rien Donkersloot en Sander van den Houten

https://www.youtube.com/watch?v=sIkxKAsvKg8­

Sander van den Houten (1987) is organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag. Ook is hij de vaste bespeler van de orgels in de Broederkerk en de Burgwalkerk in Kampen. Hij is dirigent van drie koren en vaste begeleider van onder andere het Kampen Boys Choir.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken