Momentum: Even aanwaaien in Sint-Joriskerk

De Sint-Joriskerk is gedurende de zomermaanden óók elke zondagmiddag geopend, van 14.30 tot 17.00 uur. Vrijwilligers van de Amersfoortse Raad van Kerken bieden bezoekers dan tweemaal per middag een ‘Momentum’, een kort programma met live muziek, een bijbellezing, stilte en gebed.

Even zag het er naar uit dat de kerkdeuren deze zomer door de coronacrisis gesloten zouden blijven, maar met inachtneming van de preventiemaatregelen, kon het eerste ‘Momentum’ in 2020 eind juni alsnog van start gaan.

‘Even naar binnen?’ staat er op het stoepbord bij de hoofdingang op de Hof. ‘Dit kerkgebouw trekt altijd een heel divers publiek’, zegt Maaike Joosse, één van vrijwilligsters. ‘Ieder vindt hier iets: de stilte en de rust, de schoonheid van het gebouw, prachtige muziek, een moment van bezinning. Het gastvrije, ongedwongen karakter spreekt me aan.’
Maaike coördineert de inzet van zo’n 30 vrijwilligers uit verschillende plaatselijke kerken; ook de amateurmusici zijn daaruit afkomstig. ‘De zondagmiddag-openstelling van de kerk maakt op een laagdrempelige manier de geloofstraditie van christenen toegankelijk’, zegt Bart van den Brink, een van de gastheren. ‘Je kunt hier wat rondlopen, een kaarsje aansteken, in gesprek gaan met vrijwilligers of een mini-vesper bijwonen. Ik vind het mooi dat we het samen met mensen uit allerlei kerken in de stad organiseren.’

‘Momentum’ beleeft dit jaar het zevende seizoen. Afgelopen jaar kwamen er in totaal ruim 4000 bezoekers. Met een zomer in het verschiet waarin veel Nederlanders de voorkeur geven aan een vakantie in eigen land, zouden het er dit seizoen zomaar weer meer kunnen zijn.

De zondag-openstelling (van 14.30 tot 17.00 uur) loopt de hele zomer door tot en met eind september. Om 15.00 en 16.00 uur is het ‘Momentum’ in het koor van de kerk.