Koororgel St.- Joriskerk Amersfoort wordt voltooid

Foto: Erik van Til

Het koororgel van de St.-Joriskerk in Amersfoort wordt eind dit jaar uitgebreid. Het instrument is in 1967 gebouwd door de firma Metzler & Söhne uit Dietikon (Zwitserland) als geschenk van auto-importeur Pon uit Amersfoort. Hij schonk op dat moment ook een orgelpositief (één klavier met drie registers). Organisten en orgelbouwers roemen het koororgel om zijn unieke klank. Bij de bouw van het orgel is ruimte gereserveerd voor een uitbreiding in de vorm van een Borstwerk. Al jaren leefde de wens om deze uitbreiding te realiseren waardoor het orgel voltooid kan worden.

Door een genereuze gift van bouwbedrijf Schoonderbeek uit Amersfoort kon er in augustus 2018 opdracht gegeven worden voor de voltooiing van het Metzler-orgel. Orgelmaker Bernhardt Edskes uit het Zwitserse Wohlen is al begonnen met de bouw van het borstwerk. Bijzonder is dat hij in 1967, als medewerker bij Metzler, heeft meegebouwd aan het koororgel en de intonatie heeft verzorgd.

Het borstwerk krijgt in eerste instantie vijf registers. Verder wordt er een manuaalkoppel en twee pedaalkoppels aangebracht. Een zesde register (de Dulciaan) wordt nu nog niet geplaatst. Als er genoeg geld is, komt de Dulciaan er alsnog. De werkzaamheden worden nog dit jaar voltooid. De ingebruikname van het gecompleteerde orgel zal begin 2019 plaatsvinden.

Om de Dulciaan te kunnen plaatsen is er nog vijftienduizend euro nodig. Daarvoor zijn sponsors en donaties nodig. Adoptie van één of meer pijpen is mogelijk voor resp. 50, 75 en 100 euro, afhankelijk van de grootte van de pijp.

Bij donaties van 250 euro of meer wordt de naam van de sponsor vermeld op een plaquette die een plaats krijgt bij het orgel. Ook krijgen deze donateurs een uitnodiging voor de ingebruikname en voor een excursie tijdens de uitbreidingswerkzaamheden.

Na de voltooiing krijgt het koororgel een prominentere plek in de concerten, kerkdiensten en andere activiteiten in de St.-Joriskerk.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken