Mei, 2019

30mei15:30Haangekraai en vallende sterorgelconcert André van Vliet

Details van het evenement

Organist André van Vliet geeft op Hemelvaartsdag  een concert op het orgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staan werken van Bach, Mendelssohn, Chaix en Bédard. Het concert begint om 15:30 uur.

Het feest van de Hemelvaart van Christus Jezus vormt de rode draad in het programma. André van Vliet begint zijn concert met een werk van de vorig jaar overleden organist Herman van Vliet, de vorige organist van de Sint-Joriskerk. Aan het eind van het concert speelt Van Vliet twee werken van zichzelf.

Een van de hoogtepunten van het programma is het werk ‘Judex Crederis’ van de Franse componist Alexandre Boëly (1785-1858). ‘Judex Crederis’ is een citaat uit Te Deum. Het werk gaat over het vervolg van Hemelvaart: de terugkomst van Jezus. Boëly is een meester in het uitbeelden van het verhaal. Hij laat bij voorbeeld haangekraai horen en een ster vallen in klanken die je niet meteen bij een negentiende-eeuwse componist verwacht. Ook waarschuwende trompetten dat Jezus eraan komt, zijn te horen.

André van Vliet (1969) studeerde in 1991 af aan het Utrechts Conservatorium. Hij begeleidt en dirigeert koren en geeft concerten. Hij is organist van de Protestantse kerk in zijn woonplaats Polsbroek.

Hemelvaartsdag
Sint-Joriskerk, Amersfoort